Visdom kommer med alderen – men det gør hjerteproblemer desværre også
Hos Nordjysk Speciallægeklinik ved vi, at kroppen ændrer sig, jo ældre vi bliver – og det gælder også hjertet. Allerede fra 30-årsalderen begynder kroppen langsomt at ældes, og det kan påvirke hjertet og blodkarrene. Men bare rolig – det er langt fra for sent at tage hånd om sit helbred.

Hvad sker der med hjertet, når vi bliver ældre?
Når hjertet bliver ældre, sker der nogle naturlige forandringer, som kan gøre det sværere for hjertet at arbejde optimalt. Det kan være:
- Mindre blodgennemstrømning i hjertemusklen
- Mere bindevæv i hjertet
- Øget risiko for hjerterytmeforstyrrelser
- Forkalkning og stivere hjerteklapper og blodkar
Det kaldes degenerative forandringer, og de kommer snigende over mange år.
Sådan udvikler forandringerne sig med alderen
Fra 30 år
Her starter de første små ændringer – men som regel mærker man dem ikke.
Fra 50-60 år
Hjertet og blodkarrene bliver stivere. Det kan give lidt højere blodtryk og føre til mildt hjertesvigt. Nogle oplever træthed, åndenød eller væske i kroppen.
Fra 60-70 år
Risikoen for hjerterytmeproblemer stiger, og kalk begynder at sætte sig på hjerteklapperne. Det kan begynde at påvirke dagligdagen.
Fra 70 år
Hjerteproblemer som klapsygdomme og åreforsnævringer bliver mere almindelige. Hjertets elektriske system kan svigte, så en pacemaker kan blive nødvendig.
Pas godt på dit hjerte – hele livet
Det er vigtigt at tage symptomer som brystsmerter, åndenød, træthed eller svimmelhed alvorligt og søge læge. Men du kan også selv gøre meget for at passe på dit hjerte:
- Spis sundt og varieret
- Dyrk motion regelmæssigt
- Undgå rygning og stress
- Hold øje med dit blodtryk
Hos Nordjysk Speciallægeklinik hjælper vi dig gerne med at holde hjertet sundt – uanset alder. For selvom visdom kommer med årene, skal hjerteproblemer ikke sætte grænser for dit liv.