Det er ikke altid så enkelt, som det ser ud (online)
For flere år siden cirkulerede der en myte på de sociale medier om, at indsprøjtning af desinfektionsmidler eller indføring af lys i kroppen kunne være en god behandling mod COVID-19. Denne historie blev senere bredt kritiseret af læger og eksperter for de potentielle farer og grundløsheden i sådanne forslag. Det er et godt eksempel på faren ved "illusionen om enkelhed". Og på, hvor vigtigt det er at være på udkig efter pålidelige kilder og underbygget viden, selv som patient.

I vores nuværende samfund er det mere og mere almindeligt at se en meget forenklet (og ufuldstændig) beskrivelse af et problem. Det er nogle gange misvisende og kaldes "illusionen om enkelhed". Dette fænomen forekommer bestemt også i den medicinske verden, hvor komplekse medicinske problemer og sundhedsspørgsmål reduceres til enkle forklaringer og løsninger. Selvom det kan være fristende at tro, at virkeligheden er så enkel, som den fremstilles, kan denne illusion føre til misforståelser, fejldiagnoser og mangel på effektiv forebyggelse og behandling.
Medierne præsenterer ofte medicinske informationer i forenklet form for at gøre dem mere forståelige for den brede offentlighed, og det er i sig selv en god ting. Men hvis det gøres uforsigtigt, kan det resultere i en overforenkling af komplekse medicinske problemer. Korte "soundbites" kan efterlade for lidt plads til nuancer. Medicinske problemer præsenteres så som sort-hvide, og man mister overblikket over den reelle kompleksitet.
Det skyldes et samfundsmæssigt behov for at løse problemer hurtigt og nemt. Det er meget nemmere at tage et kosttilskud end at ændre livsstil, tage medicin eller gennemgå en medicinsk procedure.
Inden for hjertemedicin ser vi for eksempel en myte om coenzym Q10 og dets gavnlige virkning på forebyggelse og behandling af hjerte-kar-sygdomme. Men den videnskabelige dokumentation for dets virkning er stadig ikke entydig. Ikke desto mindre betragtes coenzym Q10 af mange som et universalmiddel.
Som læger og forskere har vi et ansvar for at bekæmpe "illusionen om enkelhed" ved at uddanne, øge bevidstheden og opmuntre til kritisk tænkning. Medierne har også et socialt ansvar for at stræbe efter en præcis og nuanceret dækning af medicinske emner. Nogle gange betyder det virkelig, at der er brug for mere plads til forklaring. Læger og forskere kan ofte være til stor hjælp, når der skal tegnes et mere fyldestgørende billede af ofte komplekse medicinske problemer.